Maten og Naturen

Detox

Detox

Det er uka etter selveste uken. Vi er tunge, daffe og dovne i kroppene våre. Jul og nyttårsfeiring er lagt bak oss, ofte med store og mange inntak av måltider. Mange tyr i disse tider til en detox-kur (avgiftnings-kur) av kroppen sin. Dette er ofte kosttilskudd som man tar over flere dager for å gi kroppen en utrensning. Men man trenger ikke å gå til innkjøp av dyre kurer, kroppen har flotte mekanismer som gjør at den renser seg selv. Og det er mye mat og drikke som kan gi deg den samme effekten.

Kroppens viktigste renselsesmekanismer er; leveren, som uskadeliggjør giftige stoffer, og dens hjelpere er brokkoli, hvitløk, rødbeter, tomater, fennikel, paprika og blåbær. Nyrene, de regulerer væskebalansen og filtrerer avfallsstoffer som skylles ut via urinen. Nyrenes gode hjelpere er vann, tranebær, grønnsaker og persille. Huden, som skiller ut avfallsstoffer gjennom døde hudceller og svette. Hudens hjelpere er vann, frukt, gresskarfrø, kaldpressede oljer som olivenolje rapsolje. Lymfesystemet som er kroppens ”søppelkjører” og transporterer avfallstoffene. Her er vann, solhattekstrakt og tørrbørsting hjelperne.

Tips:

Grønne blad

Fiber og grønne grønnsaker er ideell mat som grunnlag for detox mat. Fiber hjelper kroppen til å rense seg naturlig ved å fremme sunn fordøyelse. Grønnsaker, i tillegg til å være gode kilder til fiber, er lastet med vitaminer og mineraler for å holde kroppen frisk uten overbelastning på blodsukkeret.

Frø og nøtter

Valnøtter, mandler, linfrø, gresskarkjerner og solsikkefrø er noen eksempler på frø og nøttetyper som du kan inkludere i din detox diett. Disse har et høyt innhold av fiber og lett fordøyelig, slik at sluttresultatet vil bli en fullstendig rengjøring av fordøyelsessystemet uten å utsette det for unødig stress.

Hvitløk

Det perfekte krydder å bruke rikelig av når du gir kroppen din en detox. Hvitløk stimulerer leveren slik at den produserer flere enzymer som kan spre toksisitet i fordøyelsessystemet.

Grønn te

Skift ut kaffen din med grønn te. Grønn te er en fettforbrenner, som stimulerer stoffskiftet, samtidig som det gir en heftig dose av antioksidanter for å rense kroppen.

– Start dagen med vann og sitron. Bland gjerne med raspet, rå ingefær for økt blodsirkulasjon. På vinteren bruker du kokende vann. Sørg for å drikke minst 1,5 liter vann hver dag for å rense kroppen.

– For å få fart på renselsesprosessen og forbrenningen er det viktig med fysisk aktivitet. Prøv å sette av minst en halv time til mosjon fem dager i uken.

– Lag din egen frokostblanding av det du liker best av korn, frø, nøtter og tørkede frukter

– Få i deg nok proteiner gjennom bønner, linser og kikerter. Tofu er laget av soyabønner og er en god erstatning for kjøtt.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *