Maten og Naturen

Elgkjøtt

Elgkjøtt

Nå er elgjakta i gang. Jegere trasker marka etter årets fangst på viltkjøtt. Vi mennesker har utviklet oss over flere millioner av år og vi har levd som jegere og sankere. Inntil vi startet med korndyrkingen for ca. 10.000 år i siden. Kosten vår har bestått av grønnsaker, røtter, egg, frø, fisk, fugl, insekter, frukt, bær og kjøtt. Det er denne maten vi er genetisk tilpasset til å spise.

Elg er den største av hjortedyrene. Ifølge helleristninger i Skandinavia har man drevet med elgjakt siden steinalderen. Man finner rester av fangstgroper i lavlandet i Norge som kan dateres tilbake til år 3700 f.Kr. Denne metoden ble brukt frem til rundt 1900-tallet. Elgen beiter jo ute i naturen og man får derfor økologisk kjøtt når man spiser viltkjøtt.
Elgkjøtt er en næringsrik og hjerte-sunn kilde til proteiner. Kjøttet er en utmerket kilde til vitaminer og mineraler. Det inneholder Vitamin B-12, riboflavin, B-6, tiamin, niacin, fosfor, sink, kobber, magnesium og folat. Viltkjøtt inneholder også en større andel umettede fettsyrer og mindre mettet fett enn annet kjøtt.

Dersom du er så heldig at du har noen du kjenner som jakter eller du jakter selv, vil du jo ha tilgang på kjøttet. Er du blant dem som synes at jakt er grusomt kan du jo reflektere over at disse dyrene lever fritt hele livet, i motsetning til oppdrettsdyr. Elgkjøttet er ikke tilgjengelig i alle dagligvarer, men det kan kjøpes over nettet og hos noen velassorterte dagligvarer. Det er flere måter å tilberede kjøttet, inkludert ulme, steking, og på stekepanne. Siden elgen er en art av hjort, skal kjøttet være tilberedt på lav til middels varme for å unngå overkoking og seighet. Som alt annet kjøtt må du passe på så du ikke får i deg dårlig elgkjøtt. Nedkjølt rått kjøtt skal tilberedes etter en eller to dager. Du bør pakke og fryse kjøttet om du ikke skal spise det med en gang.

Oppskrift på Elgkarbonader:

• 500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
• 1 ts salt
• 1 stk egg
• ½ ts pepper
• en liten klype revet muskatnøtt
• 1 ts tørket timian
• 2 dl matfløte

Rør salt inn i kjøttdeigen til den blir seig. Rør inn krydder og tilsett egg og bland godt.
Spe med fløte i to omganger, og rør godt mellom hver gang. Del deigen i åtte emner og form til karbonader med hendene. Bruk rapsolje på hendene mens du former. Stek i ca. 2 minutter på hver side til de er så vidt gjennomstekt.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *