Maten og Naturen

Friske urter

Friske urter

Friske urter er en stor del av matlaging, men dessverre er vi alt for dårlige til å bruke det. Mye skyldes kunnskap. Det er ikke enkelt å vite hva som passer til hvilken mat. Her er noen tips om hvilke urter du kan bruke til hva!

Friske urter hever en rett betydelig. Velg urter ut fra hovedråvaren i maten.

  • Salvie – Kylling, kalv og fete retter
  • Dill – Perfekt til skalldyr, fisk og skjell
  • Gressløk – Passer flott i eggeretter
  • Estragon – Går godt til kylling og skalldyr. Det er også urten du bruker når du lager bearnaise
  • Kjørvel – Bruk masse kjørvel i salaten
  • Karse – Godt på smørbrød og salater. Passer også godt i wok
  • Mynte – Ofte brukt til pynt på desserter, men passer også godt til kylling, svin, lam og kalvekjøtt
  • Sitronmelisse – Denne er herlig i fruktsalater
  • Basilikum – Tomatens beste venn
  • Timian – Går til alt av kjøtt og fisk
  • Rosmarin – Utrolig godt til ovnsbakte poteter
  • Koriander – Har en særegen smak, og er herlig til asiatiske retter
  • Bladpersillen – Den kan brukes til alt, prøv å strø den over sopp
  • Oregano – Passer godt i pastaretter og til tomater

Når det gjelder oppbevaring av urter trenger de ofte vann. Men det er viktig at de får tørke imellom slik at de ikke drukner. Eva Solo har designet utrolig fine krydder-potter som tilfører vann selv fra bunnen, men du må følge med å fylle på om det trengs.

Når du skal bruke friske urter er det bare å kjøre på! Bruk masse urter for å få frem smaken i retten! Dersom du varmebehandler maten er det lurt å tilsette urtene på slutten av behandlingen.

Å dyrke sine egne urter på kjøkkenet og i drivhuset er faktisk ikke så vanskelig. Sett deg litt inn i det og prøv.

urter



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *