Maten og Naturen

Gode oljer

Gode oljer

Sommeren kommer med grillmat, salat og dressinger. Til alt dette bruker vi som regel forskjellige oljer. Et spørsmål som ofte går igjen er: ”hvilke oljer skal jeg bruke til hva, og hva er sunnest?”. Når man står ovenfor 20 forskjellige sorter butikken er det vanskelig. Ikke bare varierer prisene så utrolig mye, men alt ser jo likt ut. Og spiller egentlig prisen en stor rolle?

Essensielle fettsyrer

Det finnes to typer flerumettet fett i kroppen vår som vi ikke produserer selv. Disse må vi derfor tilføre via maten. Omega-3 og Omega-6. Disse to bør forekomme i like store mengder i kroppen for å opprettholde en viss balanse. De har en slags ”motsatt” virkning i kroppen. Omega-3 er betennelsesdempende og Omega-6 kan være betennelsesfremkallende. Så dersom vi spiser for mye Omega-6 kan vi risikere å bli syke av det. Oljer som inneholder mye Omega-6 er maisolje, solsikkeolje og soyaolje, så styr unna disse.

Oliven og raps

Jeg anbefaler to oljer. Kaldpresset olivenolje og rapsolje. Disse to inneholder en betydelig mindre andel av Omega-6. Olivenolje har en mer karakteristisk smak og er fin å ha på salater og i dessinger, mens rapsolje har en mere nøytral smak. Man skal ikke være redd for å spise for mye av disse oljene med tanke på fettet, da de innholder mange gode fettsyrer og øker forbrenningen vår. Oljene skal oppbevares i et mørkt, svalt skap. Kjøleskapet blir for kaldt.

Priser

Prisen har betydning. Her er det bedre kvalitet på de oljene som koster litt mer. Legg gjerne litt i når du først skal kjøpe oljer, man bruker som regel ikke så mye hver gang så de varer en stund. Både på olivenolje og rapsolje ligger prisene på en god kaldpresset rundt 50 – 60 kroner. En god olivenolje jeg vil anbefale ut fra smak og pris er Gaea, Olive Oil, P.D.O. Crete Extra Virgin. Denne har en frisk og fin smak og er rund og mild i ettersmaken. Når det gjelder rapsolje er den norske Odelia en ener på markedet. God på smak, finnes i fire varianter som naturell, stekeolje, sitronsmak og en spesielt egnet for baking.

Steking

Når man steker mat ved høye temperaturer bør man ikke bruke oljer. Olivenolje og rapsolje tåler lave temperaturer, men straks det blir for høy varme ødelegges fettsyrene og blir skadelig for kroppen vår. Det man bør bruke til steking ved er meierismør, klarnet smør (ghee) og kokosolje. Ikke kokos man finner i butikken, men kaldpresset ubearbeidet kokos fra helsekost. De er det eneste som inneholder fettsyrer som ikke blir ødelagt under oppvarming.

Dressing og pesto

Her er to gode oppskrifter som dere kan nyte i sommer:

Dressing:

2 ss sitronsaft
1 fedd hvitløk finhakket
6 ss rapsolje
salt og pepper

Pesto:

2 store ss pinjekjerner
2 store ss revet fersk parmesanost
1 fedd hvitløk
1 dl sammentrykte basilikumblader
1 dl rapsolje
nykvernet salt og pepper

– Kjør alt sammen i en blender.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *