Maten og Naturen

Godt nyttår!

Godt nyttår!

Nyttårsaften er her. Årets siste dag som markerer slutten på det gregorianske kalenderåret og begynnelsen på et nytt. Denne dagen kan du godt sette av litt tid til å tenke. Tenke på alt du har gjort dette året, alt du ønsket å gjøre og om du oppnådde de målene som du eventuelt satte deg. Deretter er det tid for å sette seg nye mål for 2012. Det er viktig å ha noe å etterstrebe i hverdagen, enten det er store eller små mål. Gjennom et ønske om å forbedre seg selv vil man bli et mer reflektert menneske.

Nyttårsaften er jo ikke bare en dag hvor man skal sitte og skrive ned nyttårsforsetter. Det er også dagen man kan sette sammen et skikkelig herremåltid. Og dagens herremåltid er i mange hjem kalkun. Dette er et fint og magert kjøtt som både liten og stor setter pris på, og samtidig kan man lage utrolig mye godt tilbehør. Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på 70 grader. Prøv å lag kalkun i år du også, det er faktisk ikke så vanskelig. Du skal i dagens anledning få en oppskrift på klassisk kalkun av meg:

Til kalkunen trenger du:

1 stk kalkun
1 stk hvitløk
0,5 potte med estragon eller 6 ss tørket estragon
6 stk sjalottløk
100 gram smør
gulerøtter
salt og pepper

Saus:

Smør til steking
Innmaten til kalkunen, det som er i posen
1 stk løk
1 stk selleristang
4 stk timiankviseter eller 3 ss tørket timian
3 dl kremfløte

Slik gjør du:

Legg kalkunen i en langpanne. Del hvitløken i to på tvers og gni inn hvitløken på kjøttet. Legg hvitløken i bunnen av den ildfaste formen. Ha på godt med salt og pepper. Gni estragon på fuglen. Legg gulerøtter rundt. Legg på smør på fuglen, det kommer til å smelte ned i gulerøttene. Skrell løken, del den i to og legg den også rundt kalkunen. Beregn ca 30 minutter pr kg og bruk steketermometer. Sett termometeret i den tykkeste delen på låret. Kjøttet er ferdig når det viser 70 grader.

Saus:

Brun innmaten i 5-6 minutter i en kjele. Hell på vann slik at kjelen er nesten full. Skrell løken, del den i fire og ha i vannet sammen med selleri og timian. La det koke til det er ca 2 desiliter igjen. Sil av. Ha i fløte og la det koke seg tykt. Når kalkunen er ferdig, heller du saftene fra langpanna over i sausen. Smak til med salt og pepper.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *