Maten og Naturen

Hva er vitaminer, mineraler og sporstoffer?

Hva er vitaminer, mineraler og sporstoffer?

Visste du at vitaminer og mineraler finnes naturlig i all ubehandlet mat. Men risikoen med vår moderne, høyeffektive matproduksjon er at den utarmer næringsmidlene, noe som kan føre til næringsmangel. Dette er grunnen til at vi iblant trenger ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler.

Hva er vitaminer?

Vitaminer er en forutsetning for liv på den måten at de styrer nødvendige kjemiske prosesser i kroppen. Det kan handler om å frigjøre energi fra maten, styrke skjelettet eller kontrollere hormonbalansen. De fleste vitaminer greier ikke kroppen å produsere selv, og må tilføres utenfra gjennom maten eller i form av kosttilskudd. De vitaminene vi trenger er:

Vannløselige : B-vitaminer og C-vitaminer

Fettløselige: A, D, K og E

Om du er litt oppmerksom leser legger du kanskje merke til at vitaminenes navn og nummerering er ulogisk. Fra begynnelsen av var det nemlig 50 vitaminer som ble identifisert og døpt, men senere forskning viste at det bare var 12 av disse som kroppen ikke kan produsere selv. Dette forklarer hvorfor noen bokstaver og tall mangler i vitaminserien.

Hva er mineraler og sporstoffer?

Vitaminer, karbohydrater, proteiner og fett er organiske næringsstoffer. Men også uroganiske stoffer, som mineraler og sporstoffer er nødvendige for helsen vår. Forskjellen på de to siste gruppene er mengden vi trenger å få i oss per dag.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *