Maten og Naturen

#PUST

#PUST

Det er mye snakk om økologisk mat og ikke i media for tiden. Ta en pust i bakken og slapp av. Du kan faktisk gjøre mye med små valg.

 Hva er egentlig økologisk landbruk og mat?

Oikos definerer økologisk slik:
«Økologisk landbruk er et produksjonssystem som opprettholder sunne jordsmonn, bærekraftige økosystemer og folks helse. Dette systemet bygger på økologiske prosesser, biologisk mangfold og kretsløp tilpasset lokale forhold, istedenfor å være avhengig av innsatsfaktorer med uheldig effekt. Økologisk landbruk kombinerer tradisjon, innovasjon og vitenskap til gagn for vårt felles miljø og fremmer rettferdighet og god livskvalitet for alle.»

Økologisk mat og landbruk er høyt diskutert den siste tiden og forskerstanden har bestemt seg for at økologisk mat og landbruk utgjør liten forskjell for oss nordmenn. Så hvorfor har vi da denne typen landbruk og mat? Man mener at ideen som økologi bygger på, er en sunn retning å tenke, og de som driver økologisk er bitt av denne basillen. Det er jeg selv. Jeg har egne økologiske grønnsaker i hagen og jeg handler en god del økologisk på butkken. Jeg er opptatt av dyrevelferd, og for min del handler kostholdet mitt om å spise hel, ren og naturlig mat. Men jeg tror også at hjernen min foretrekker tanken på at maten ikke er sprøytet og genmanipulert, og det gjør at jeg føler meg bedre.

Men om du velger økologisk eller ikke på butikken, så skal jeg fortelle deg hva som faktisk utgjør en forskjell. Det er om du velger norsk eller importert mat. Dersom du er litt opptatt hva som foregår i norges land og hva norges bønder faktisk dyrker og produserer, så velger du godt om du velger norsk mat. Og om du velger mat som er hel og ren istedet for ferdigprodusert med tilsetninger, så har du kommet langt på vei.

Jeg har tidligere skrevet om norsk mat og dens fordeler men å gjenta dette blir aldri viktig nok. Vi har svært gode kontrollrutiner som gir trygge produkter til deg som forbruker, og som også ivaretar hensynet til dyr og miljø på en best mulig måte.Ved å kjøpe norsk mat, kjøper du ernæringsmessig trygg kvalitetsmat. For næringsmiddelbransjen betyr det at det ernæringsmessige innholdet i den enkelte råvaren bevares best mulig i den maten som produseres, bearbeides og omsettes. Du vet hvor maten kommer fra og dens innhold. Norsk mat blir produsert med mindre kunstgjødsel og sprøytemidler slik at denne maten ofte inneholder flere næringsstoffer. Maten er unik i sin renhet og innfrir høye kvalitetskrav.

Vi har på mange måter et ”ekstremlandbruk”, tøffe klimaforutsetninger preger det norske landbruket. Samtidig er det nettopp de naturmessige forholdene som gjør at norske råvarer skiller seg fra dem du får i andre land. Klimaet gir gjenklag i råvaresmaken. Det kalde klimaet tar knekken på mange skadeorganismer og reduserer behovet for sprøytemidler, samtidig som disse naturgitte rammene sørger for at smaken på råvarene blir det den er.

Visste du at storparten av kravene for å drive og å bli definert som et økologisk landbruk i USA, er de samme kravene som stilles til en vanlig konvensjonelt landbruk i Norge? Det er noe å tygge på.6 thoughts on “#PUST”

 • Dette er favorittbrødet,vellykket hver gang. I går hade jeg for lite kruskakli og måtte ty til havrekli med godt resultat.Erstatter ca io gram av hver frøsort med mandelmel.

 • brukte ca 30g malte mandler og halverte solsikkekjernene-brødet ble kjemgodt. Nydelig kveldsmat med Selbu blå og blåbær-te til.

 • Kjempegodt brød :O) Mmmm………….
  Et lite tips til oppskrifta;)
  En brødform kan være så mangt, så det kan være lurt å spesifisere størrelsen.
  Jeg bakte i brødform på 1,5 l – brødet ble bra.
  Men til «vanlige» brød bruker jeg brødform på 2 l. Hadde jeg brukt 2 l form her – hadde det blitt et veldig flatt brød.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *