Maten og Naturen

Livsstilsendring i 2012

Livsstilsendring i 2012

Har du tenkt på å legge om kostholdet ditt i 2012? Har du hørt om lavkarbo, men vet ikke helt hva det er? Du har kanskje hørt om fordeler ved et slikt kosthold, men også ulemper? Hva er riktig og hva er galt?

Selve ordet «lavkarbo» har vi alle gått lei av i løpet av 2011. Tabloidaviser og media har tygget på ordet, og spyttet det ut så mange ganger at folk kjenner frysninger på ryggen når de hører det. Til og med vi som er forkjempere av dette kostholdet synes at ordet er blitt misbrukt til de grader!

Den vanligste misforståelsen av et kosthold basert på lavkarbo er at man tror at det dreier seg kun om å spise egg og bacon. Og på grunn av at media har fremstilt lavkarbo på så mange forskjellige måter er det sannelig ikke lett å vite hva dette kostholdet egentlig dreier seg om. Det har vokst frem ketogene/lavkarbo dietter hvor man ikke spiser karbohydrater i hele tatt. Dette er ekstremvarianter av kostholdet og har ingenting med det opprinnelige lavkarbo-kostholdet å gjøre.

Lavkarbo er på mange måter likt andre anbefalinger innen ernæring. Man begrenser mengden med sukker, hvitt mel, hvit pasta, hvit ris og poteter. Raske karbohydrater som øker blodsukkeret ditt raskt og skiller ut insulin i blodet. Insulin fremmer fettlagring i kroppen, og når man spiser for mye av disse karbohydratene vil man hele tiden ha for høyt innhold av insulin i blodet sitt. Og likledes vil man få raske blodsukkerfall som fører til at man blir raskt sulten igjen og opplever et søtsug. Mat som gir et stabilt blodsukker fører til at du føler deg mett etter et måltid.

Når man kutter mengden med karbohydrater vil man måtte øke mengden med andre næringsstoffer i kostholdet sitt. Og, ja, man bør spise mer fett. Men her også bør man få til gode balanser. Man bør spise rent og naturlig fett. Fett fra smør, økologisk kokosfett, fett fra kjøtt i alle former som ister, talg osv, olivenolje, rapsolje, linfrøolje (innholder mye omega 3), fiskefett, vegetabilsk fett fra belgfrukter, nøtter, mandler, avokado og oliven.

Samtidig som at man øker mengden med sunt fett i et lavkarbo-kosthold er en annen viktig del grønnsaker. Og her er det viktig å få i seg mye! Vi nevner i fleng; salater, tomater, kål, agurk, blomkål, rosenkål, brokkoli, asparges, løker, gulerøtter, sopper, friske og tørkede urter, reddik, paprika og sukkererter, og listen går bare videre. Og vi må ikke glemme de fantastiske bærene! Jordbær, bringebær, blåbær, multer, skogsbær og bjørnbær. Det man heller bør begrense er inntaket av er frukt. Frukt inneholder fruktose, som også gir blodsukkerstigning. For 5 om dagen, kan man heller spise 1 frukt og 4 grønnsaker! Dersom man ønsker vektnedgang bør man holde seg helt unna frukt i denne perioden.

En annet fokus som lavkarbo har er at maten bør være hel, ren og naturlig. Vi får i oss utrolig mye sukker og tilsetningsstoffer som vi ikke vet om når vi kjøper hel og halvfabrikata mat på butikken. Det er ikke mange som leser på innholdsfortegnelsen når de kjøper mat, og vet dermed heller ikke hvilke stoffer kroppen inntar. Bruk heller litt tid på å lage maten fra grunnen av og planlegg litt bedre, så vil kroppen nyte godt av det!

Fordeler ved å spise lavkarbo:

  • Stabilt blodsukker. Dette gir mange helsefordeler.
  • Ved å spise mat som er lite insulinkrevende vil man lettere kunne holde vekten
  • Det reduserer risikoen for livsstilssykdommer
  • Du trenger ikke å telle kalorier
  • Du forbrenner fett
  • Du spiser deg mett til hvert måltid
  • Du bevarer muskelmassen din
  • Du får bedre hormonell balanse

Mat man bør spise er:

  • Fisk, skalldyr, kylling, lammekjøtt, svinekjøtt og oksekjøtt
  • Grønnsaker
  • Bær
  • Nøtter og mandler
  • Frø som f.eks linfrø, sesamfrø, gresskarfrø og solsikkefrø.
  • Olivenolje og rapsolje
  • Majonesdressing, ekte majones (hjemmelaget er sunnest!)
  • Dressinger av raps- olivenolje og eddik
  • Hjemmelagde sauser
  • Egg
  • Melkeprodukter som rømme, ost (ikke mager), fetaost, crème fraîche, fløte, gresk/tyrkisk yoghurt. (du skal ikke velge lettprodukter).
  • Kokosfett
  • Smør som i bremykt og meierismør.
  • Krydder uten glutamat og smaksforsterkere.

Mat man kan spise litt av og til:

  • Linser, bønner og frukt
  • En bit av mørk sjokolade med kakaoprosent på minst 70 – 86%.

Mat man bør holde seg unna eller spise minst mulig av:

  • Sukker og søtsaker som boller, wienerbrød, kaker og brus.
  • Kornbaserte produkter som hvitt brød, pasta, kjeks, sukkerholdige frokostblandinger, pannekaker etc.
  • Oljer som inneholder store mengder med omega-6, som maisolje, solsikkeolje og soyaolje.
  • Ris og risprodukter
  • Poteter og potetbaserte produkter som potetgull og pommes frites.
  • Mais
  • Margarin

 

 



1 thought on “Livsstilsendring i 2012”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *