Maten og Naturen

Maten som holder deg frisk!

Maten som holder deg frisk!

Her får du en liten liste over noen matvarer som hjelper kroppen din å holde seg frisk gjennom året.

Olivenolje

Den er rik på sunne fettsyrer, polyfenoler og antioksidanter. Kaldpresset jomfru-olivenolje har høyest kvalitet og smaker best. Den kan redusere risikoen for hjerte-og karsykdom og er gunstig for kolesterolet vårt. Den virker også blodtrykkssenkende og betennelsesdempende.

Hvitløk

Hvitløken inneholder svovelforbindelser som en spesielt helsebringende effekt. Den er en kilde til vitamin C, vitamin B6, kalium og et stoff som heter quercetin, en sterk antioksidant. Hvitløk reduserer risikoen for å få kreft, særlig i mage og lever. Den forebygger også forkjølelse og magesår.

Tomat

Den inneholder det røde fargestoffet som heter lykopen. Jo mer farge tomaten har jo mer lykopen inneholder den. Lykopen er en sterk antioksidant som kan forebygge ulike typer av kreft. Tomat inneholder også vitamin C.

Fet fisk

Fete fisker er en god kilde til omega-3-fettsyrer. Ørret, sild, makrell og laks er de som er rikest på dette. Omega-3-fettsyrer beskytter cellene i hele kroppen vår. I tillegg reduserer det faren for hjerte-og karsykdommer og motvirker betennelser i kroppen. Fettsyrene er også viktige for psyken, fosterutvikling, læring og synet. Fiskene inneholder også gode proteinkilder, jod og vitamin D. Fet fisk bør du få i deg minst 2 ganger i uken.

Tranebær

Tranebær inneholder rikelig med vitamin C, og er best kjent for sin virkning mot urinveisinfeksjoner. Bærene inneholder også en type antioksidanter som vi kaller fenoler. Det er disse som gjør at bakteriene som fremkaller infeksjon ikke klarer å feste seg på innsiden av urinveiene.

Nyper

Nyper er en av de mest antioksidantrike bærtypene. Et kosthold som er rikt på antioksidanter forebygger kreft, hjertesykdom og reduserer hastigheten på aldringsprosessen.

Egg

Egg inneholder vitamin A, E og D. I tillegg er det mye kvalitetsprotein i egget. Kroppen trenger kvalitetsproteiner når den skal bygge muskler, tenner, hår, brusk, enzymer, bindevev og immunstoffer.

 

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *