Maten og Naturen

MUK

MUK

I den siste har det vært en stor diskusjon angående MUK i maten vår. MUK er mekanisk utbenet kjøtt. Maskinbehandlet slakteriavfall som er en billig måte å drøye dyrt kjøtt på, sies det. Det er ulovlig å kalle MUK kjøtt, men det gjøres likevel. MUK blir for tiden fremstilt av VG som «slintrer og rester» i stedet for kjøtt. Dette selger aviser, men hvor mye sannhet ligger det i det?

Ved bruk av høytrykk tar man ut råvare der man ikke kommer til med kniv på en effektiv måte. Med dagens maskiner skilles det tydelig mellom det som er kjøtt og det som er bein og brusk. Dårlig utstyr gjorde at de første anvendelsene av MUK fikk et dårlig rykte, da mye brusk, marg og ben kom med i kjøttet. Nytt og mer avansert utstyr har gjort at dette ikke lenger er noe problem; de nye generasjoners maskiner gir bedre kjøttstruktur og kvalitet enn de gamle. Det kreves selvfølgelig at råvarene er ferske og gode, at det er en rimelig mengde kjøtt igjen på beina og at maskinene brukes riktig. I Norge er det ikke tillatt å bruke MUK av sau og storfe, siden det kan spre sykdommer, som kugalskap. Dyrene som blir brukt er kylling og kalkun.

Disse maskinene sparer mye manuelt arbeid, og fører dessuten til god ressursutnyttelse. Ernæringsmessig er dette kjøttet akkurat det samme som du finner i resten av kyllingen. Fettinnholdet vil variere, men det gjør det jo ellers på kyllingen også. Jeg tør påstå at mange av oss i Norge er bortskjemte når vi rynker på nesen og nekter å spise andre deler på dyret enn det rene kjøttet. I andre kulturer spises absolutt alt på dyret. Muskelkjøtt, marg, innmat, hjerne og blod. Det som vi «siviliserte» kaller for biff, er det som i andre kulturer betegnes som grovkjøtt og foretrekkes ikke. Delikatesser er fettet rundt innvoller, marg, ryggfett, store hvite sener og kjøtt nær bein. Knokler knuses med steinhammere og brukes i supper og til kraft.

Kjendiskokker rynker også på nesen til MUK. Dette gjør de ut fra et synspunkt gjennom ferdigmat. For det er ferdigmat som pølser, kjøttfarser, kyllingkjøttboller og boksemat som inneholder MUK. Men det er ikke dermed sagt at det er MUK som er det usunne. Det er resterende del av ferdigmaten med sitt høye innhold av sukker, fargestoffer, konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer som er usunt. Det ideelle er at vi lager maten vår fra bunnen av med rene råvarer og unngår ferdigmaten, slik får vi sunne, næringsrike og smaksfulle retter. Det kan hende at produsentene etter hvert, under ett press fra media og forbruker, velger å fjerne MUK fra varene sine. Men vit da at det kun blir gjort fordi forbrukerne ønsker det, og ikke at det er farlig eller usunt. Om MUK blir erstattet med rent kjøtt er dette flott ernæringsmessig, men ressursmessig synd for utnyttelse av dyret når det først har blitt slaktet.

Men om du ikke vil spise MUK i pølsene er det Gildes pølser som inneholder minst eller ingenting, og Priors kylling og kalkunpølser som inneholder mest.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *