Maten og Naturen

Påske

Påske

Med påsken kommer mange mat-tradisjoner. Påskeegget er en del av påskens feiring, og både barn og voksne ser frem til dette. Idag er påskeegget vanligvis stappfullt av godterier. Men hva med å gjøre en liten vri, og legge oppi noen sunne og like gode godterier?

Man sier at opprinnelsen til påskeeggenes vakre farger har opphav i at Jomfru Maria gav romerske soldatene egg hvor hun ønsket at de var mildere i sin oppførsel. Tårene hennes falt på eggene da de ikke hørte etter og eggene fikk vakre farger etter tårene hennes.

En praktisk forklaring på eggenes tilhørighet til påsken er sammenhengen med at påsken faller ofte på våren, og det er på våren hønene legger egg. Før i tiden verpet ikke hønene egg om vinteren, og egg var et tegn på at naturen våknet til liv. Dermed ble det et naturlig påskesymbol. Og et symbol på fruktbarhet.

Man spiser ofte mer i høytidene, og er kanskje ikke så kritisk til hva man putter i munnen. Vi skal jo kose oss, men det går an å kose seg med annet enn sukker også. Du kan lage ditt eget godteri å legge ved i påskeegget, eller så kan du kjøpe noen sunne varianter. Dette kan man gjøre både i dagligvaren og i helsekost.

Noen tips på veien:

– Sjokolade. Det finnes sjokolade laget på steviaplanten i helsekost som smaker like godt som vanlig sjokolade. Annen sjokolade bør ha minst 70-86% kakaoinnhold.

-Valnøtter. Valnøtter gjør godt for hjertet da de er stappfulle med umettet fett og omega 3-fettsyrer, som man ellers finner mye av i fisk. Disse nøttene har også høye verdier med B6, som er viktig for stoffskiftet, nervesystemet og røde blodlegemer.

Mandler. Mandler er nøtten som gir deg mest for den inneholder mye av alt, som protein, fiber, B-vitaminer, sink, magnesium, jern, fosfor, masse E-vitamin, samt sunt fett.

Marsipan. Marsipan lages av mandler, melis, eggehviter og noen dråper mandelessens. Bytt ut melis med sukrinmelis (kjøpes i helsekost), og vips så har du laget en sunn marsipan. Du kan f.eks rulle kuler og trekke de med 86% mørk sjokolade.

Oppskrift på marsipan:Related Posts

Livsstilsendring i 2012

Livsstilsendring i 2012

Har du tenkt på å legge om kostholdet ditt i 2012? Har du hørt om lavkarbo, men vet ikke helt hva det er? Du har kanskje hørt om fordeler ved et slikt kosthold, men også ulemper? Hva er riktig og hva er galt?

Lune pærer med krem og sjokolade

Lune pærer med krem og sjokolade

En god dessert i førjulstiden!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *