Maten og Naturen

Rødkål

Rødkål

Denne helgen er det første søndag i advent og julen nærmer seg med stormskritt. Jula står fremfor oss med sine mange og gode tradisjoner innen matverdenen. Det er faktisk ingen annen tid på året vi bruker så mye tid på å lage mat fra grunnen av, og måltidene er i høyfokus. Rødkål er en super grønnsak som vi assosierer med ribbe-måltidet. Det er også godt til svinekjøtt, and og kalkun. Flere av oss kjøper denne ferdiglaget på butikken. Men om du tar en titt på innholdet på pakken, vil du oppdage at i tillegg til rødkålen, vil du få i deg fullt av tilsetningsstoffer som ikke er særlig bra for kroppen din. Det tar faktisk ikke lange tiden å lage sin egen rødkål, og dessuten så smaker det mye bedre.

Rødkålen er en type hodekål med hardt knyttet hode med rød-fiolette blad. Bruksområdet for denne grønnsaken er omtrent det samme som vanlig hvitkål. Rødkålen er blant de eldste grønnsakene vi kjenner til og kom til Norge i vikingtiden. Den er i slekt med andre kåltyper som savoikål, rosenkål, blomkål og brokkoli. Den bør spesielt framheves for sin evne til å beskytte mot brystkreft, muligens i kraft av et høyt innhold av bitterstoffet glukosinolat. En undersøkelse har vist at kvinner som spiser mye rødkål har 50 prosent lavere risiko for å få brystkreft sammenlignet med dem som ikke spiser kålen. Plantestoffene som oppstår når bitterstoffene i kålen brytes ned i kroppen, skal kunne hindre at kreftceller deler seg.

Den er også rik på vitaminene C, K og B-vitaminet folat. Folat er særlig viktig for kvinner som forsøker å bli gravid, og gravide kvinner de første 12 ukene av svangerskapet. Vitaminet senker risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Rødkål er dessuten rik på flere helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier. Det viktigste fytokjemikaliet i rødkål heter antocyanin. Det er det som gir kålen den røde fargen og sørger for at rødkål kommer høyt opp på listen over matvarer som er antioksidantrike. Rødkålen skal ha frisk farge og tette, dyprøde blader. Den må oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC. Du kan godt pakke den inn i en plastboks eller plastpose. Rødkål har god holdbarhet fordi bladene har et tynt, naturlig vokslag som beskytter mot uttørking dersom kravene til temperaturen overholdes.

Oppskrift på rødkål til julematen:

  • 1 kg finsnittet rødkål
  • 100 gram meierismør
  • 2 ½ ts salt
  • 1 liten ss karve
  • 2,5 dl vann
  • 0,5 dl eddik
  • Et par klyper sukrin (fåes kjøpt i helsekost)

Legg kålen i fine strimler i en kjel sammen med meierismøret. Fordel krydder litt lagvis. Hell på vann og eddik. Dette skal kokes i ca 1 ½ times tid. Tilsett sukrin rett før servering.


Related Posts

Førjulstida!

Førjulstida!

Vi nærmer oss den store høytiden og med det dens store matgilde. Julens tradisjoner står sterkt her i landet, og maten er hovedinnslaget. Intet mindre enn 1 av 2 nordmenn overspiser i julen. Og ifølge legekontorene er julen en travel høytid. Store middager med påfølgende […]

Julemat!

Julemat!

Til de aller fleste høytider har man spesiell mat, mat som står til kontrast til hverdagsmaten. Denne maten som vi betegner som «tradisjonsmat», som innebærer at den preges av både familietradisjoner og nasjonale tradisjoner.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *