Maten og Naturen

Sitron

Sitron

Vi er inne i sesongen der forkjølelse og influensa gjør sitt inntog. Og denne fantastisk syrlige, og allsidige smaksforsterkeren bør vi bruke i aller høyeste grad.

Sitron er opprinnelig hjemmehørende i Himalaya, men korsfarere brakte arten til Europa allerede på 1100-tallet. På 1600- og 1700-tallet bredte dyrkingen seg til alle tropiske og subtropiske strøk hvor klimaet var gunstig. I våre dager dyrkes det sitron i store mengder i middelhavsområdet og i subtropiske strøk over hele verden, med de største plantasjene i Italia, Sør-Afrika, Brasil, California og Florida.

Sitronfrukten er rik på mineraler og vitaminer, inklusive vitamin B1, B2, B3 og vitamin C. Den har et høyt innhold av C-vitamin – omtrent dobbelt så mye som i appelsin. I tillegg inneholder den rikelig med bioflavonoider, som er stoffer som forsterker virkningen av C-vitamin. Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier.

Bioflavonoidene og C-vitamin gir sammen en kraftig antioksidantvirkning som beskytter mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere. Veggene i de små blodårene i hud og slimhinder styrkes av bioflavonoiden – det styrker også motstandskraften og øker blodgjennomstrømningen til hud og slimhinner. Sitron kan blant annet brukes for å redusere tannkjøtt-blødninger. Dette kan også bidra til redusert risiko for å utvikle åreknuter og årebetennelser.

Sitron er en velkjent frukt som er mye brukt, både i matlaging og som naturmiddel mot en rekke plager. Både sitronsaft og den eteriske oljen som utvinnes fra skallet av sitronen kan anvendes. Varm sitronsaft, eller eterisk olje fortynnet i vann, er et godt gurglemiddel når man har sår hals og brukes ellers i folkemedisinske kurer mot forkjølelse, influensa og mageinfeksjoner.

Sitronen har en syrlig smak, men når den kommer inn i kroppen har den en basisk effekt, dette fordi den inneholder rikelig med mineraler og særlig kalium. I sitronkjerner er det som i grapefruktkjerner rikelig med antibiotiske stoffer som har en veldig bredspektret antibiotisk effekt og også en sterkt hemmende virkning på gjærsopp og flere andre grupper sopper som kan innvandere luftveier og fordøyelsessystemet vårt.

Bruk sitronen som en kur ved forkjølelser og influensa. En sitronkur som er blitt brukt med hell av mange, går ut på følgende: Første dagen drikker man saft av én sitron, blandet med like deler vann. Den andre dagen drikker man saften av to sitroner, og så videre opp til 8-10 sitroner. Deretter minsker man dosen med en sitron hver dag til man er tilbake til én sitron. Man avslutter kuren med å drikke saften av én sitron i ytterligere 10-15 dager.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *