Maten og Naturen

Tid for frø!

Tid for frø!

Vårsolen titter frem tidlig i år, og det er tid for å sette frø om du vil det. Enten om du har drivhus eller vil ha en tomatplante i kjøkkenvinduet er det både fasinerende og lærerikt å så egne planter. Spesielt for barn.

Frø får du kjøpe i vanlig dagligvare og det eneste du trenger er et lunt sted med jevn temperatur for å dyrke dine egne grønnsaker. Tomatplanten er kanskje en av de enkleste plantene å få frem selv.

Så frøet helt øverst i jordlaget og ha forsiktig på med vann. Det spirer som regel etter 7 – 10 dager. Pass på å vanne jevnt, men ikke å drukne planten.

Som hovedregel skal alle sideskudd knipes av slik at det bare blir tomater på hovedstammen. Det er spesielt viktig i drivhuset, hvor man trenger god luftsirkulasjon rundt plantene.

Når du kniper skuddene sårer du tomatplanten. Det er derfor viktig å gjøre det mens skuddene er så små som mulig. Når de er små kan de brekkes av. Blir skuddene tykke bør man vurdere å knipe toppen av skuddet litt lenger ut, slik at det ikke blir store sår inne ved hovedstammen. Det kan være smart å bruke en skarp kniv til kutting, i stedet for knipping. Det gir mindre skader på plantene. Det er ikke noe i veien for å la et sideskudd vokse opp, slik at man får to hovedstammer. Det kan gi flere tomater, men gjør planten mer sårbar for skader.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *