blåbær

Blåbær

Nå er tiden inne for å komme seg ut i marka eller opp på fjellet. Ta med deg familie og venner, pakk med en god niste og bærplukkeren, og sett snuten ut. I tillegg til å få en fin turopplevelse kan du hamstre bær som kan brukes utover hele vinteren. Bærene er rene vitaminkilder, gir utrolig mange helsefordeler, og så er det jo faktisk gratis mat.

Blåbærets historie

I de gamle dager brukte man blåbær som medisin mot skjørbruk, magevondt og urinveisinfeksjoner. Man visste at blåbærsaft var godt for synet, og flygere fikk helt opp til 2. verdenskrig store rasjoner med blåbærsaft. Tørket blåbær ble brukt som middel mot løs mage og friske bær motsatt for drivende effekt. Et gammelt sagn sier til og med at man ikke skal plukke blåbær på søndager, da kan nemlig onde vetter finne på pek mot deg. Men for å holde på den gode søndagsturen tror jeg vi tar sjansen!

Antioksidanter

I tillegg til å inneholde fiber, kalium og jern inneholder blåbær sterke antioksidanter. Vi har vel alle hørt at antioksidanter er bra for så mangt. Grunnen til dette ligger i ordet. Anti-oksidant. En oksidasjon er en kjemisk prosess som foregår på cellenivået i kroppen vår. Elektroner overføres fra friske molekyler til andre oksiderende stoffer. En oksidasjon kan skape en skadelig reaksjon som får konsekvenser på cellenivå. En antioksidant ofrer seg for laget, og lar seg selv oksideres for å beskytte andre molekyler. Antioksidanter beskytter også mot frie radikaler, kjemiske stoffer som skader cellene våre, som vi kan få gjennom f. eks infeksjoner, stråling, tobakksrøyk og stress. De er cellenes beskyttere!

Gode hjelpere

Blåbærene innholder altså forskjellige stoffer som kan hjelpe mot blant annet rennende og såre øyne, forstoppelse og diaré, hudproblemer, betennelser, blåmerker, urinveisinfeksjon, dårlig blodsirkulasjon, diabetes og høyt blodtrykk. Senere forskning viser også at blåbær har positiv virkning på hjernen og hukommelse, og brukes i forskningen på demens og alzheimers.

Fersk, sylt og frys

Blåbærene kan spises med og uten tilbehør, de er like gode uansett. Ha litt helmelk over bærene og vips har du en sunn dessert. Lag deg blåbærsyltetøy og blåbærsaft, men bytt ut sukker med sukrin (fåes kjøpt på helsekost), så får du sunt syltetøy og saft med akkurat samme smak. Frys ned blåbær i porsjoner som du kan ta opp å bruke til f. eks smoothie. Selv om blåbærsesongen i Norge ikke er så lang, så kan vi få den til å vare lenge.
Dersom du kjøper bær i butikk bør du gå for de med sterke farger. Jo sterkere farge de har, jo sunnere er de.

Blåbær-smoothie

1 dl frosne blåbær
1 dl tyrkisk yoghurt
1 dl kremfløte
1 dl vann
Om du ikke har frosne blåbær, kan du bruke noen isbiter i tillegg.
Kjør alt i en blender.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.