En hyllest til B-vitaminer!

Jeg ble forleden oppmerksom på en ting da jeg leste siste forskning innen psykisk helse og ernæring. Folk som bor i nord-norge og på vestlandet, lider av mindre angst og depresjoner enn folk som bor på østlandet og i midt-norge. Man konkluderte med at vestlendinger og nordlendinger har mye større forankring i sin kultur, og da også sin matkultur. Man mener at de føler seg mer jordnær og i kontakt med naturen. Og hva kan det være som nordlendinger og vestlendinger spiser mer av enn andre her til lands?

Først og fremst trekkes sjømaten frem! Fisk og annen sjømat har et høyt innhold av mange næringsstoffer, og er en god kilde for både proteiner, flerumettede marine n-3-fettsyrene, vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Jeg vil trekke frem vitamin B12, og gi alle b-vitaminene en hyllest.

Vitamin B12 er en samlebetegnelse for en rekke bioaktive forbindelser som inneholder kobolt (korrinoider) og er involvert i en rekke kjemiske prosesser i kroppen. Vitamin B12 er viktig i energiomsetningen. Vitamin B12 forekommer hovedsaklig i animalske produkter, og fisk og annen sjømat er gode kilder. I følge beregninger gjort blant personer som spiser fisk, bidrar fisk og fiskeprodukter gjennomsnittlig med ca. 33 prosent av det totale inntaket av vitamin B12 for voksne, 25 prosent hos 13-åringer, 21 prosent hos 9-åringer og 4-åringer og 14 prosent hos 2-åringer. Vitamin B12 er viktig i produksjon av monoaminer, signalsubstanser i hjernen. Lavt vitamin B12-nivå er forbundet med hyppigere depresjoner. Kalsium og fiskeolje (for eksempel hele sardiner i boks) reduserer risikoen for depresjoner etter en fødsel. Gode kostkilder for vitamin B12 er kjøtt, kylling, fisk, egg og meieriprodukter.

Flere B vitaminer er meget viktige: B3 (niacin) øker tryptofan, en aminosyre som er byggesten for serotonin (Serotonin er et hormon som påvirker blant annet magetarm funksjonen, søvnmønsteret og følelsen av glede). Gode kostkilder er fet fisk, svinekjøtt, kylling, erter, bønner, hele gryn og frø.

Folat reduserer forekomsten av depresjoner og øker «lykkepille-effekten» (som øker serotoninreopptak). Gode kostkilder er spinat, asparges, avokado, rosenkål, beter, brokkoli, endiver og blomkål.

Vitamin B1-mangel (tiamin) kan føre til depresjoner og demenssymptomer. Gode kostkilder for vitamin B1 er svinekjøtt, lammekjøtt, peanøtter, pistasjenøtter, frukt som aprikos og ananas, hele gryn – særlig upolert ris, hvete og havre, belgfrukter som soyabønner og linser samt grønnsaker som paprika.

Vitamin B6 (pyridoxin) er nødvendig for normal produksjon av serotonin. Østrogenbehandling (p-pillebruk eller tilskudd i forbindelse med overgangsalder) kan blant annet forstyrre opptaket av vitamin B6. En del kvinner får depresjoner i forbindelse med oppstart av østrogenbehandling, så tilskudd av vitamin B6 kan hjelpe. Gode kostkilder for vitaminet er solsikkefrø, hvetekim, soyabønner og valnøtter. Rå mat inneholder mer vitamin B6 enn kokt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.