Norsk Mat

I 1995 hadde vi 100.000 bønder i Norge. I 2012 hadde vi 50.000 bønder. Vil det da si at i år 2027 har vi ingen bønder i Norge? Ni av ti er villige til å betale mer for å sikre norsk matproduksjon, viser en ny undersøkelse. Men bare tre av ti støtter bøndenes krav i jordbruksforhandlingene. Vi er på tur inn i en matkrise, men svært få av oss er klar over dette.

Enten det er tykkmelk fra Røros eller laks fra Hitra, så vekker maten følelser i oss. Norske bønder har gjennom historien vært et av hovedfundamentene i vårt samfunn. Den frie og selvstendige bonden har vært med på å legge grunnlaget for det vi i dag kaller vårt Norge. Landbruket har en sterk tilknytning til tradisjonelle borgelige verdier som respekten for privat eiendomsrett, frihet til å drive næringsvirksomhet og vern om kultur og natur. Norske matvarer foretrekkes ofte fordi de oppleves som friske, gode og trygge. Det er ikke tilfeldig. Norsk landbruk har blant de friskeste dyrene i verden – det er dokumentert at vi i Norge har færre tilfeller av dyresykdommer og matbårne sykdommer enn i de fleste andre land. Vi har svært gode kontrollrutiner som gir trygge produkter til deg som forbruker, og som også ivaretar hensynet til dyr og miljø på en best mulig måte. Ved å velge norsk mat er vi dessuten med på å ivareta norsk matkultur, opprettholde spredt bosetting og et levende, vakkert landskap.

De aller fleste av oss vil ikke være foruten hvitost fra Tine eller kjøtt fra Gilde. Ved å kjøpe norsk mat kjøper du ernæringsmessig trygg kvalitetsmat. For næringsmiddelbransjen betyr det at det ernæringsmessige innholdet i den enkelte råvaren bevares best mulig i den maten som produseres, bearbeides og omsettes. Du vet hvor maten kommer fra og dens innhold. Norsk mat blir produsert med mindre kunstgjødsel og sprøytemidler slik at denne maten ofte inneholder flere næringsstoffer. Maten er unik i sin renhet og innfrir høye kvalitetskrav.

Vi har på mange måter et ”ekstremlandbruk”, tøffe klimaforutsetninger preger det norske landbruket. Samtidig er det nettopp de naturmessige forholdene som gjør at norske råvarer skiller seg fra dem du får i andre land. Klimaet gir gjenklag i råvaresmaken. Det kalde klimaet tar knekken på mange skadeorganismer og reduserer behovet for sprøytemidler, samtidig som disse naturgitte rammene sørger for at smaken på råvarene blir det den er. Det norske matmangfoldet er større enn det mange er klar over. Vi har aldri tidligere hatt et bredere utvalg av norsk mat å velge i, og bransjen har en svært høy innovasjonstakt der stadig nye produkter lanseres.

Men allikevel, av alle landene i Europa bruker vi minst penger på mat ut fra lønna vår. 1 av 10 kroner går til mat. Med tanke på at dette er et av våre primærbehov bør det komme mye høyere på prioriteringslista. Som forbrukere har vi innflytelse på hva butikkene har i hyllene sine. Produsent og forhandler må styre mye av markedet ut fra etterspørsel av varer. Dersom du fokuserer på at du skal kjøpe norsk mat og spør etter dette, vil butikkene skaffe de varene du ønsker. Se etter informasjonsmerket NYT NORGE. Nyt Norge viser at en matvare består av norske råvarer, er produsert i Norge og at råvarene kommer fra gårdsbruk med Kvalitetssystem i landbruket (KSL).

Hva så om du måtte betale 1 krone mer for melken? Det er nok verdt det for å beholde bøndene våre og med det beholde vår viten om trygg mat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.