Starter til Surdeig
Oppskrift for å lage en starter til surdeigen!
Godt håndtverk tar tid.
Det å lage en starter til surdeigen tar noen dager, men det er veldig enkelt og det krever lite. Så har du en starter som kan stå i kjøleskapet og kose seg, og få litt mat innimellom for å holde seg. Dette er starter til grov surdeig.
Dag 1 – 2
100 gram økologisk sammalt rug
0,9 dl vann
Blandes vann og mel og ha det i en bollen som dekkes. La den stå i romtemperatur i 2 dager.
Dag 3-4
100 gram siktet rugmel
Elt inn rugmelet med hele blandingen fra dag 1. Ha det i en ny og ren bolle, og la den stå i 2 nye dager.
Dag 5-6
50 g surdeigbase
0,6 dl lunket vann
100 gram siktet rugmel
Ta av 50 gram av surdeigsbasen og bland basen med vann. Tilsett rugmel til du får en fast deig. Ha det i en ny og ren bolle, og la den stå i 2 nye dager.
Dag 7
50 gram surdeigsbase
1,4 dl lunket vann
90 gram siktet rugmel
90 gram sammalt rugmel
Ta av 50 gram av surdeigsbasen og bland basen med vann. Tilsett melet til du får en fast deig. Ha det i en ny og ren bolle, og la den stå i 1 dag.
Så kan du begynne å bruke starteren !
Hvis det ikke blir nok fart i deigen enda, kan du gjenta prosessen flere dager. Bare bruk god tid!
Den kan oppbevares i kjøleskapet og ca 1 gang i uken tar du den frem å «mater» den. Altså, du gjentar prosessen fra «dag 7».