Studenten

Det er høst og det er studiestart. Ivrige, og ikke fullt så ivrige, inntar vi skolebenken igjen. En ung hjerne skal innta ny informasjon og utvide horisonten sin, og til dette trenger den de beste forutsetningene. En ting er sikkert, og det er at riktig brensel skaper riktig fokus. Som student er det ikke alltid like lett å kombinere sunn og billig mat, men dog veldig viktig. Riktig kost vil gi bedre konsentrasjon, bedre hukommelse, raskere reaksjonsevne, større motivasjon og mindre stress.

Hjernens funksjon foregår uavhengig av hvilke tanker du måtte tenke – den prosesserer all slags informasjon fra hele kroppen kontinuerlig. Alle systemene i kroppen vår rapporterer tilbake til hjernen, slik som sanseapparatet, nervesystemet og fordøyelsessystemet Dette krever mye energi. Hjernen er spesifikk på hva slags energi den fungerer best på. Det hele dreier seg om å skaffe hjernen den typen energi og andre næringsstoffer som gjør at den fungerer optimalt. I motsetning til nesten alle andre celler i kroppen blir ikke hjernecellene fornyet når de slites ut eller dør. Så jo penere du steller med hjernecellene dine, desto lengre varer de. Det er fire hovedelementer som har ulike funksjoner i hjernen:

• Byggesteiner: Fett fra valnøtter, fet fisk, avokado, oliven og linfrø.
• Brensel: Karbohydrater fra grønnsaker og grove kornvarer.
• Forbindelseslinjer: Proteiner fra bønner, nøtter, kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter.
• Forvar: Vitaminer og mineraler fra grønnsaker, bær, fisk, kjøtt og meieriprodukter.

Når blodsukkernivået synker når det er lenge siden du har spist, merker hjernen det godt. Du mister fokus, blir hissig og får konsentrasjonsvansker. Da skulle man jo tro at det er lurt å spise sukker – men det stemmer ikke. De beste kildene til de riktige karbohydratene og hjerneenergi er grønnsaker, bønner, linser, bær og grove kornvarer. Dette sikrer hjernen en jevn energitilførsel og en stabil hjernefunksjon. Spiser du derimot sukker, får hjernen et sukkerrush før blodsukkernivået faller drastisk, og du blir igjen uopplagt og lite konsentrert.

Tips til studenten:

– Det lønner seg å handle på mandager, da kommer alle tilbudene ut. Kjøp store porsjoner som har lavere kilospris, del opp i mindre porsjoner som passer for deg. Frys ned disse. Her sparer du både tid og penger.

– Kjøp deg frosne bær som du kan bruke til dessert eller i smoothie. Disse vil gi deg antioksidanter og hjelpe kroppen din å kvitte seg med stress.

– Drikk vann! Billigere drikke finnes ikke. Kroppen trenger vann gjennom hele dagen, selv når du ikke er tørst. Du kan godt prøve å drikke opptil 3 L vann per dag. Ha med deg vannflaske på skolen, slik at du slipper å betale for vannet.

– Sørg for å ha mat tilgjengelig hele tiden, slik at du ikke tyr til «noe godt» i stedet for et måltid. Sørg for å ha sunne snacks som sukkererter, minigulerøtter, cherrytomater, buketter med blomkål og brokkoli, oliven, mandler, valnøtter, cashewnøtter (usaltede), kålrot, røkt laks, avokado, seranoskinke, spekeskinke og snackpaprika.

– Lag matpakke til skolen. Kantinematen vil være dyr i kilospris, slik at om du kjøper ingrediensene, vil du kunne lage deg flere salater til samme pris. Salater er supre matpakker, for her bestemmer du selv innholdet og kan sørge for at du får i deg kildene som du trenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.